Omicron rezistă mai mult pe suprafeţe şi pe pielea umană. Studiu nou despre varianta sud-africană 


Varianta Omicron se manifestă diferit faţă de variantele anterioare ale coronavirusului, arată studiile recente. Conform unei cercetări recente realizate de oamenii de ştiinţă japonezi de la Univeristatea de Medicină din Kyoto, Omicron rezistă mai mult pe suprafeţele din plastic şi pe pielea umană. 


Astfel, datele au arătat că Omicron supraviețuiește 193,5 ore (cca. 8 zile) pe suprafețe din plastic, față de 56 de ore, 191,3 ore, 59,3 ore și 114 ore pentru variantele Alpha, Beta, Gamma și, respectiv, Delta.

Pe mostrele de piele prelevate, Omicron a rezistat 21,1 ore, față de 8,6 ore pentru Alpha, 19,1 ore pentru Beta, 11 ore pentru Gamma și 16,8 ore pentru Delta.

„Mutațiile pe care le suferă virusul original sunt independente de calculele noastre, de voința noastră, și sunt rezultatul unui mecanism de supraviețuire.

(...) O parte dintre microorganisme, în mecanismul ăsta de a căpăta supremația, de a rezista pe acest Pământ, au dezvoltat anumite calități prin care să își domine gazda. Din nefericire, SARS-CoV-2, pentru că s-a răspândit foarte rapid, a întâlnit organisme umane. Acest lucru a făcut posibilă această tentativă de supraviețuire, de a persista ca agent patogen. Poate asta explică și transmisibilitatea mai mare, pentru că în mediu este mai rezistent”, a declarat epidemiologul Doina Azoicăi pentru WOWbiz.ro.

Sursa foto: shutterstock.com 

vezi emisiunile doctor de bine

Cum se citeşte în mod corect termenul de valabilitate al produselor alimentare
Doctor de bine. Emisiunea integrală din 15 mai 2022
Doctor de bine | Care este rolul carbohidraților în alimentație și cine sunt considerați...
Ce tratament necesită alergia la ambrozie. Picăturile de nas nu sunt o soluție
Doctor de bine | Cum le spunem adolescenților că nu este indicat să fumeze la vârste...
Legătura nebănuită dintre gustul mâncării și obezitate. Un studiu pe șoricei...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies