Omicron rezistă mai mult pe suprafeţe şi pe pielea umană. Studiu nou despre varianta sud-africană 


Varianta Omicron se manifestă diferit faţă de variantele anterioare ale coronavirusului, arată studiile recente. Conform unei cercetări recente realizate de oamenii de ştiinţă japonezi de la Univeristatea de Medicină din Kyoto, Omicron rezistă mai mult pe suprafeţele din plastic şi pe pielea umană. 


Astfel, datele au arătat că Omicron supraviețuiește 193,5 ore (cca. 8 zile) pe suprafețe din plastic, față de 56 de ore, 191,3 ore, 59,3 ore și 114 ore pentru variantele Alpha, Beta, Gamma și, respectiv, Delta.

Pe mostrele de piele prelevate, Omicron a rezistat 21,1 ore, față de 8,6 ore pentru Alpha, 19,1 ore pentru Beta, 11 ore pentru Gamma și 16,8 ore pentru Delta.

„Mutațiile pe care le suferă virusul original sunt independente de calculele noastre, de voința noastră, și sunt rezultatul unui mecanism de supraviețuire.

(...) O parte dintre microorganisme, în mecanismul ăsta de a căpăta supremația, de a rezista pe acest Pământ, au dezvoltat anumite calități prin care să își domine gazda. Din nefericire, SARS-CoV-2, pentru că s-a răspândit foarte rapid, a întâlnit organisme umane. Acest lucru a făcut posibilă această tentativă de supraviețuire, de a persista ca agent patogen. Poate asta explică și transmisibilitatea mai mare, pentru că în mediu este mai rezistent”, a declarat epidemiologul Doina Azoicăi pentru WOWbiz.ro.

Sursa foto: shutterstock.com 

vezi emisiunile doctor de bine

Care sunt criteriile care stau la baza unui mic dejun sănătos, în funcție de vârstă
Vârsta la care trebuie să aibă loc primul control la stomatolog. Cum influențează...
Doctor de Bine. Emisiunea integrală din 21 aprilie 2024
De ce e sănătoasă prăjeala în untură. Sfatul medicului
Trigliceridele mărite. Ce înseamnă și cum putem reduce numărul acestora
Cauzele poftei de dulce. „Acest comportament arată experiențe traumatice extreme”

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies