Orașul în care a explodat numărul celor mușcați de căpușe. Medic: se înregistrează cea mai mare incidență a bolii Lyme


Este alertă de căpușe într-un județ din România. Sibiul este zona endemică cu o incidență mai crescută a bolii Lyme. Specialiștii atrag atenția că pentru extragerea căpușelor se recomandă vizita la un cabinet medical altfel, pacienții pot avea complicații.


Sibiul este una din zonele endemice ale României cu o incidență mai crescută a căpușei Ixodes ricinus, purtătoare a agentului etiologic care dă boala Lyme, Borrelia burgdoferi. De asemenea, în Sibiu este raportată și o incidență mai crescută a bolii Lyme.

Medicul specialist de medicină de familie Egri Eduard este îngrijorat de explozia de cazuri a bolii Lyme.

"Atenționare!

În județul Sibiu se înregistrează cea mai mare incidența a bolii Lyme sau borelioza, transmisă prin mușcătura de căpușă.

Este foarte important ca în cazul prezenței căpușei să încercați să o scoateți iar apoi chiar dacă ați reușit sau nu să vă prezentați la medicul de familie sau la serviciul de urgență pentru inițierea tratamentului profilactic, respectiv extragerea acesteia.

Pentru copii, este foarte importantă examinarea acestora de către părinți  insistând la pliuri, spațiile dintre degete, în spatele urechilor, subraț dar și zona păroasă a capului, dacă au fost în parcuri sau iarbă verde.

La fel de important este să vă prezentați la medic dacă după mușcătura apare o zonă roșie care se extinde luând forma unei ținte. Acest marker ca o țintă poate să apară și fără să știți că ați fost mușcat în locul respectiv.

Dacă sunt suspiciuni de boală Lyme, ideal tratamentul trebuie început în primul stadiu al acesteia", a scris medicul Egri Eduard într-un mesaj pe pagina personală de Facebook.

Aveţi grijă cum vă îmbrăcaţi la iarbă verde!

Pentru evitarea acestor situaţii neplăcute, medicii le recomandă sibienilor, la ieşirile în aer liber să evite zonele împădurite şi de păşunat. În cazul în care ajung totuşi în astfel de locuri, trebuie să  poarte îmbrăcăminte adecvată, care să acopere în întregime corpul, de preferat de culoare deschisă.

Dacă aţi constatat că aţi fost muşcaţi de căpuşe, trebuie să vă prezentaţi în cel mai scurt timp la o unitate medicală pentru tratament de specialitate.

Foto Imago

vezi emisiunile doctor de bine

Lucrul mai puțin știut de fumători. Ce se întâmplă în corp, de fapt
Prea mult curent electric într-o zonă din creier înseamnă epilepsie. Cum se pot...
Care sunt criteriile care stau la baza unui mic dejun sănătos, în funcție de vârstă
Vârsta la care trebuie să aibă loc primul control la stomatolog. Cum influențează...
Doctor de Bine. Emisiunea integrală din 21 aprilie 2024
De ce e sănătoasă prăjeala în untură. Sfatul medicului

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies