Pericolul din spatele consumului de suplimente dietetice


Suplimentele dietetice pot avea un efect devastator asupra organismului.

Sursă foto: Shutterstock

Cercetătorii australieni au scos la iveală efectele pe care consumul de suplimente dietetice îl are asupra organismului, scrie The Guardian. Aceste suplimente sunt luate tot mai des de cei care își doresc să crească masa musculară sau să slăbească.

În cadrul studiului a fost analizat istoricul medical de la 184 de adulți internați cu leziuni hepatice cauzate de medicamente între 2009 și 2020. Astfel, experții au descoperit că leziunile hepatice asociate cu suplimente dietetice s-au intensificat de la 2 la 11 pacienți (15%) între 2009 și 2011 până la 10 din 19 pacienți (47%) între 2018 și 2020.

„Începusem să văd leziuni la pacienți internați după ce folosiseră suplimente dietetice de bodybuilding la bărbați sau pentru pierderea în greutate la femei. Am decis că mai bine fac un studiu pentru a vedea dacă bănuiala mea în privința acestor substanțe este adevărată”, a explicat Ken Liu, unul dintre autorii studiului.

În unele cazuri, leziunile hepatice au fost atât de grave încât singura șansă pentru ca pacienții respectivi să își recapete sănătatea era transplantul de ficat.

Este important de subliniat faptul că studiul a analizat doar cele mai severe cazuri de leziuni hepatice, astfel că răspândirea efectelor negative ale consumului de suplimente dietetice ar putea fi mult mai mare.

Sursă foto: Shutterstock


Urmărește emisiunile tale preferate pe protvplus.ro:

vezi emisiunile doctor de bine

De ce se produce infarctul? Mihaela Bilic a explicat care este cauza și ce putem...
Cum arată farfuria ideală atunci când vrem să slăbim. „Nu ne îngrășăm dintr-o...
„Doctor de Bine”. Emisiunea integrală din 19.09.2021
Mihaela Bilic: ”Top 10 alimente care ne cresc imunitatea”. Produsul-vedetă: salata...
De ce scad anticorpii în timp? Scăderea lor este normală și arată că sunteți...
Primul simptom când suferim din cauza stresului: răcim mai des. Sfatul specialiștilor

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies