Persoanele care au protecţie zero în faţa variantei Omicron. Noile descoperiri făcute de cercetători 


Anumite persoane par să aibă protecţie zero în faţa noii variante Omicron, apărută în Africa de Sud, arată cel mai nou studiu, realizat de o echipă internaţională de cercetători de la Universitatea din Washington sau Institutul Naţional de Genetică Moleculară din Italia. 


Astfel, potrivit noilor date, persoanele vaccinate cu Johnson&Johnson şi cele vindecate au protecţie zero față de Omicron Noua variantă Omicron prezintă mai multe mutaţii în proteina spike care nu au fost observate anterior. De asemenea, mutațiile din proteina Omicron s-au suprapus cu mutațiile SARS-CoV-2, cunoscute pentru adaptarea la animale gazdă, precum șoarecii. 

Conform ultimelor cercetări, se pare ca varianta Omicron a fost transmisă de la om la şoareci, a suferit noi mutaţii şi apoi s-a întors la om, sub forma Omicronului, printr-o „transmitere ping-pong”.

„Numărul fără precedent de mutaţii găsite în genomul Omicron ridică întrebări cu privire la originea acestuia”, afirmă autorii.

Pentru a testa această teorie între specii, cercetătorii au dorit să afle dacă noua variantă se poate lega de receptorii celulelor de şoarece, nurcă sau pangolin. Aceasta ipoteză s-a confirmat în urma analizelor, dar nu este valabilă şi în cazul altor animale, şi au menţionat că variantele anterioare ale virusului nu s-au legat de niciuna dintre cele trei rozătoare.

„Descoperirile sugerează că mutaţiile variantei Omicron ar fi permis adaptarea la rozătoare şi au contribuit la o potenţială creştere a transmiterii la om”, precizează cercetătorii.

Sursa foto: shutterstock.com 

vezi emisiunile doctor de bine

Cum se citeşte în mod corect termenul de valabilitate al produselor alimentare
Doctor de bine. Emisiunea integrală din 15 mai 2022
Doctor de bine | Care este rolul carbohidraților în alimentație și cine sunt considerați...
Ce tratament necesită alergia la ambrozie. Picăturile de nas nu sunt o soluție
Doctor de bine | Cum le spunem adolescenților că nu este indicat să fumeze la vârste...
Legătura nebănuită dintre gustul mâncării și obezitate. Un studiu pe șoricei...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies