Lege | Persoanele care îngrijesc de un pacient bolnav de cancer vor beneficia de concediu şi de indemnizaţie


Persoana care îngrijește un pacient bolnav de cancer în vârstă de peste 18 ani va putea beneficia de concediu şi de indemnizaţie, conform unui proiect de lege adoptat miercuri de plenul Camerei Deputaţilor.


Legislaţia în vigoare prevede indemnizaţii şi concedii medicale doar pentru îngrijirea copilului bolnav de cancer. Concediul va urma să fie de maximum 45 de zile calendaristice pe an și va fi acordat doar dacă salariații au lucrat cel puțin șase luni în ultimele 12 luni.

Concediul medical pentru îngrijirea bolnavilor de cancer va putea avea o durată maximă de 45 de zile calendaristice pe an, pentru un pacient. Certificatul de concediu medical va fi eliberat, în acest caz, de către casa teritorială de asigurări de sănătate, care-l va transmite salariatului și angajatorului fie în format tipărit, fie în format electronic.

Indemnizația brută aferentă concediului va fi de 85% din media veniturilor brute lunare din ultimele șase luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare. Aceasta va fi suportată de stat.

Ce prevede proiectul adoptat de parlament:

Beneficiază de concediu şi indemnizaţie pentru îngrijirea pacientului cu afecţiuni oncologice în vârstă de peste 18 ani asiguratul care, cu acordul pacientului, îl însoţeşte pe acesta la intervenţii chirurgicale şi tratamente prescrise de medicul specialist.

Pacientul cu afecţiuni oncologice îşi poate exprima acordul numai pentru o singură persoană la fiecare intervenţie chirurgicală, respectiv tratament.

Durata de acordare a concediului şi a indemnizaţiei este de cel mult 45 de zile calendaristice la interval de un an pentru un pacient.

Cuatumul brut lunar al indemnizaţiei este de 85% din baza de calcul a asiguratului, stabilită conform articolului 10.

În fiecare an în care primeşte concedii pentru îngrijirea pacientului cu afecţiuni oncologice, beneficiarul are dreptul la minimum o şedinţă de evaluare psihologică clinică şi minimum cinci şedinţe de consiliere psihologică clinică.

Proiectul a fost adoptat de Senat, iar Camera Deputaţilor este for decizional.

În expunerea de motive a proiectului, inițiatorii scriu că un sfert din numărul de cazuri de cancer din lume sunt în Europa și că se estimează că acesta va deveni în viitor principala cauză de deces din UE. În acest context, este nevoie de acordarea unor facilități pentru îngrijitori.

„Activitățile de îngrijire implică adesea sacrificii, inclusiv dificultăți în reconcilierea activităților profesionale cu cele de îngrijire, pierderea venitului actual ca urmare a reducerii programului de lucru și impactul pe termen lung asupra veniturilor îngrijitorilor la bătrânețe. Acest lucru perpetuează și inegalitățile dintre sexe. În plus, responsabilitățile îngrijitorilor le pot afecta, de asemenea, bunăstarea fizică și, în special, sănătatea mintală. (...)

În acest sens, în acord cu planul european, în scopul asigurării unei vieți mai bune pentru pacienții bolnavi de cancer, propunerea legislativă extinde riscurile asigurate, astfel încât orice asigurat în condițiile ordonanței de urgență să obțină drepturi inclusiv în cazul în care îngrijește un pacient bolnav de cancer, în mod similar cazului în care îngrijește un copil bolnav”, scrie în expunerea de motive.

Foto shutterstock.com

vezi emisiunile doctor de bine

Carina Coșăreanu, psiholog clinician: „Cearta de la bani în cuplu înseamnă...
Lucrul mai puțin știut de fumători. Ce se întâmplă în corp, de fapt
Prea mult curent electric într-o zonă din creier înseamnă epilepsie. Cum se pot...
Care sunt criteriile care stau la baza unui mic dejun sănătos, în funcție de vârstă
Vârsta la care trebuie să aibă loc primul control la stomatolog. Cum influențează...
Doctor de Bine. Emisiunea integrală din 21 aprilie 2024

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies