Primul om vaccinat în România împotriva variolei maimuţei. Ce conține serul


Ministerul Sănătăţii a anunțat că a fost administrată prima doză de vaccin împotriva variolei maimuţei. Este vorba despre contactul unui pacient diagnosticat cu această boală.


”În ultima săptămână, în România, nu au fost confirmate noi cazuri de variola maimuţei. INSP ne-a informat că a fost administrată prima doză de vaccin împotriva variolei maimuţei”, anunţă Ministerul Sănătăţii.

Cum se administrează serul

România a primit 5.060 doze de vaccin împotriva variolei maimuţei, în baza unui contract de donaţie încheiat între Ministerul Sănătăţii şi Comisia Europeană.

Serul se administrează contacţilor direcţi ai persoanelor confirmate cu variola maimuţei, preferabil în intervalul 4- 14 zile după expunere. De asemenea, pentru finalizarea imunizării de bază, este necesară o a doua doză de vaccin la un interval de 28 zile Dacă prima doză nu se administrează în intervalul cuprins între 4 și 14 zile, există riscul va vaccinul să nu prevină boala, dar severitatea simptomelor e mult redusă, au mai anunțat autoritățile.

Până în prezent, în România au fost diagnosticate cu variola maimuţei 40 de persoane.

Vaccinul Imvanex

La sfârșitul lunii iulie, Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a aprobat vaccinul Imvanex contra variolei umane pentru a fi folosit împotriva răspândirii variolei maimuţei. Vaccinul Imvanex este produs de compania daneză Bavarian Nordic. Vaccinul este autorizat în UE din 2013 pentru prevenirea variolei, iar autoritățile sanitare l-au aprobat pentru a fi utilizat împotriva variolei maimuţei având în vedere similitudinea dintre cele două virusuri.

Variola maimuței este o boală infecțioasă cauzată de virusul variolei maimuței (MPXV), un virus cu genom ADN dublu catenar, membru al genului Orthopoxvirus din familia Poxviridae, înrudit cu virusul care a provocat variola (boală eradicată în 1980). 

Variola maimuţei debutează cu febră puternică şi se manifestă prin erupţii cutanate, urmate de formarea unor cruste. De cele mai multe ori este benignă şi se vindecă spontan după două sau trei săptămâni.

Foto Imago

vezi emisiunile doctor de bine

Care este rolul fibrelor în organism și de ce este indicat să le consumăm
De ce este bine să nu consumăm carne atunci când avem febră. Sfatul medicului
Tot mai mulți tineri sunt diagnosticați cu cancer de colon. Screeningul bine făcut...
Cum apare anemia și care sunt principalele cauze. Cele mai multe boli cronice evoluează...
”Putem să nu mâncăm nimic 40 de zile”. Mihaela Bilic: ”Cu cât mâncăm mai...
Zgomotele auzite doar într-o singură ureche pot masca extrem de multe diagnostice....

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies