Primul transplant de inimă din 2022 în România: o tânără a salvat de la moarte un bărbat de 32 de ani


Anul 2022 începe cu o faptă, din ce în ce mai rară, pentru familia unei tinere de 20 de ani. Aflată în moarte cerebrală, fata nu mai avea nicio șansă de recuperare. Inima ei, care bătea normal, a fost preluată și transplantată unui bărbat de 32 de ani.


Primul transplant de inimă din acest an, în România, a fost realizat la Clinica de Chirurgie Cardiovasculară a Spitalului Clinic de Urgență Floreasca din București. Echipa coordonată de Prof. Dr. Horațiu Moldovan și Prof. Dr. Horațiu Suciu, de la Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș, a dat o nouă șansă la viață unui bărbat de 32 de ani.

Acesta se afla de mai mult timp pe lista de așteptare pentru un transplant de inimă. Vestea că s-a găsit un donator compatibil a bucurat familia acestuia. Binefăcătorul este o tânără de 20 de ani, ajunsă în moarte cerebrală în urma unei hemoragii cerebrale.

Intervenția a durat aproape cinci ore și a fost un succes.

Mulțumesc pentru suport profesorului Horațiu Suciu și echipei sale, ale căror rezultate în domeniul transplantului cardiac în România ne-au inspirat și motivat în munca noastră la SCUB. Dorim ca programul de transplant cardiac în România să continue într-un ritm și mai dinamic, iar resursele alocate să fie îndreptate spre creșterea numărului de intervenții, precum și pentru formarea tinerilor medici în acest domeniu de înaltă specialitate”, a declarat Prof. Univ. Dr. Horațiu Moldovan, după încheierea intervenției care a avut loc la 14 ianuarie.

Ne bucurăm să contribuim la reluarea activității de transplant în Clinica de Chirurgie Cardiovasculară a SCUB, felicitări pentru tânăra echipă care duce mai departe tradiția transplantului cardiac în această clinică; sper ca un număr tot mai mare de pacienți care sunt pe listele de potențiali receptori să beneficieze de transplant în cel mai scurt timp”, a spus Prof. Univ. Dr. Horațiu Suciu.

Prof. Univ. Dr. Habil. Horațiu Moldovan a preluat conducerea Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară de la Spitalul Floreasca în luna martie  a anului trecut. În cele 9 luni de activitate, tânăra echipă de specialiști a efectuat 182 operații de chirurgie cardiacă, dintre care 135 pe cord deschis, cu circulație extracorporală, la care se adaugă intervențiile de urgență din gardă - preponderent în aria chirurgiei vasculare.   

Vezi și VIDEO: Interviu cu dr. Radu Zamfir despre transplanturile în timpul pandemiei: ”Este mai greu”

vezi emisiunile doctor de bine

Prea mult curent electric într-o zonă din creier înseamnă epilepsie. Cum se pot...
Care sunt criteriile care stau la baza unui mic dejun sănătos, în funcție de vârstă
Vârsta la care trebuie să aibă loc primul control la stomatolog. Cum influențează...
Doctor de Bine. Emisiunea integrală din 21 aprilie 2024
De ce e sănătoasă prăjeala în untură. Sfatul medicului
Trigliceridele mărite. Ce înseamnă și cum putem reduce numărul acestora

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies