Revoluționar! Un simplu test de sânge ar putea identifica mai multe tipuri de cancer înainte ca pacienții să prezintă simptome


Un simplu test de sânge poate identifica mai multe tipuri de cancer în stadii incipiente și în lipsa simptomelor. Medicii anunță o nouă eră de depistare a cancerului, după ce un studiu a constatat că un simplu test de sânge ar putea depista mai multe tipuri de cancer la pacienți înainte ca aceștia să dezvolte simptome clare.


O nouă eră pentru screening-ul cancerului

Studiul Pathfinder a efectuat teste de sânge la peste 6.600 de adulți cu vârste de peste 50 de ani și a detectat zeci de cazuri noi de cancer. Multe tipuri de cancere au fost descoperite într-un stadiu incipient, iar aproape trei sferturi erau forme care nu ies la la screeninguri în mod obișnuit.

E pentru prima dată când rezultatele testului Galleri, care caută ADN-ul cancerului în sânge, au fost folosite de pacienți și medicii acestora pentru a ghida investigațiile ulterioare ale cancerului și eventuale tratamente.  Dincolo de identificarea prezenţei bolii, testul prezice unde se află cancerul, permiţând medicilor să urmărească localizarea şi să confirme un cancer.

Medicii speră că testul va salva vieți prin depistarea cancerului suficient de devreme pentru ca intervenția chirurgicală și tratamentul să fie mai eficiente, dar tehnologia se află încă în stadiul de dezvoltare.

Rezultatele studiul Pathfinder

În cadrul studiului Pathfinder, 6.621 de adulți cu vârste de peste 50 de ani au efectuat testul de sânge Galleri. Pentru 6.529 de voluntari, testul a fost negativ, dar a semnalat un risc crescut de cancer la 92 dintre ei. Testele ulterioare au confirmat tumori sau cancer de sânge la 35 de persoane. Au fost detectate două tipuri de cancer la o femeie care avea tumori la sân și endometriale.

Testul a identificat 19 tumori în țesuturi ale unor organe precum sân, ficat, plămân și colon, dar a depistat și cancere ovariene și pancreatice, care sunt detectate de obicei într-un stadiu tardiv și au rate de supraviețuire scăzute. Celelalte cazuri au fost cancere de sânge. Din cele 36 de cancere detectate în total, 14 erau în stadiu incipient, iar 26 erau forme ale bolii care nu sunt depistate în mod obișnuit.

Foto Imago

vezi emisiunile doctor de bine

Ce afecțiuni pot exista atunci când copilul nu poate respira pe nas. Explicațiile...
Mâncatul în cantități mari seara, un comportament de dependență. Cum apare,...
Atero-scleroză și principalul factor care o produce. Explicațiile medicilor
De ce unii răcesc mai des și fac forme mai grave de boală? Vezi explicațiile medicului
Anomalii de orgine funcțională. Ce sunt și cum trebuie monitorizate în cazul bebelușilor
Când începe și cum se face prevenția parodontozei. Netratată, ajunge până la...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies