Românii se vor putea vaccina împotriva gripei la farmacie. Cât costă vaccinul antigripal


Românii s-ar putea vaccina antigripal în farmacii chiar din acest an, spune ministrul Sănătății, Alexandru Rafila: ”încercăm să vedem dacă putem să facem acest lucru”. Costul vaccinului și al serviciului vor fi suportate de persoana vaccinată.


Vaccinarea antigripală s-ar putea realiza în curând și în farmacii. Ministerul Sănătății va iniția un proiect-pilot în acest sens, iar costul vaccinului și al serviciului de administrare va fi suportat de persoanele care vor să fie imunizate.

„Creșterea accesibilității la vaccinare este un element esențial. Există un astfel de model în alte țări europene. (…) Trebuie să existe o instruire specifică a farmaciștilor, care să permită dezvoltarea acestor programe de vaccinare în famarcii”, a declarat, luni, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Ministrul a precizat că în farmacii nu se va putea face vaccinarea pentru orice tip de vaccin și că, deocamdată, va fi inițiat un proiect-pilot la vaccinul gripal, care este sezonier.

Cum se va realiza vaccinarea

Vaccinarea se va realizea în farmacie la solicitarea persoanei adulte, iar în cazul minorilor de reprezentanții legali, dacă persoana care se prezintă la vaccinare deține o recomandare medicală de a fi vaccinat împotriva gripei sezoniere, a mai efectuat cel puțin o vaccinare împotriva gripei în ani anteriori și numai după efectuarea unei anamneze minimale pentru identificarea unor eventuale contraindicații sau precauții la vaccinare și după obținerea consimțământului persoanei care se prezintă la vaccinare.

Vaccinul antigripal se poate cumpăra din farmacii

Vaccinul împotriva gripei este administrat gratuit în cabinetele medicilor de familie anumitor categorii, considerate cu risc mare de îmbolnăvire:

  • copii și adulți cu boli cronice (respiratorii, metabolice, renale, cardiovasculare, HIV/SIDA) 
  • femei gravide
  • persoane cu vârsta de peste 65 ani 
  • persoanele instituționalizate din căminele de bătrâni, centre de plasament

Vaccinarea gratuită în cabinetul medicilor de familie se va face în acest an cu produsul biologic INFLUVAC TETRA (monodoză).

Anul acesta, un vaccin antigripal costă între 50 și 60 de lei. O altă modalitate de protecție împotriva gripei este vaccinul nazal, care se găsește în farmacii la un preț de aproximativ 130 de lei.

Foto Imago

vezi emisiunile doctor de bine

Cum apare insuficiența cardiacă și ce trebuie să facem pentru a ne feri de complicații
Excesul de zahăr din sânge scade elasticitatea vaselor de sânge și le face să...
Ficatul produce HDL colesterol, dar și intestinul subțire. Cum facem să ne fie...
Prea mult zahăr în sânge face ca în fluxul sanguin să existe o așa numită stare...
Ce înseamnă bogăția alimentară pentru organism. Medicii ne explică la ce riscuri...
Ce înseamnă să mâncăm sănătos. Miturile despre grăsimi și dulciuri, demontate

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies