Scenariu sumbru! Când ar putea deveni COVID-19 un pericol chiar şi pentru persoanele vaccinate


Există un scenariu sumbru, de care se tem specialiştii din întreaga lume. Există posibilitatea ca, la un moment, să ne confruntăm o situaţie "catastrofală" în momentul în care COVID-19 să redevină un real pericol chiar şi pentru persoanele vaccinate, ori pentru cele trecute prin boală. Acest scenariu ar putea deveni realitate doar în cazul în care ar apărea o nouă tulpină a coronavirusului care să eludeze răspunsul imunitar. 


Specialiştii din întreaga lume nu exclud o astfel de variantă ţinând cont că acest virus se răspândeşte într-un mod accelerat în întreaga Europă, iar unele ţări, printre care şi România, au o rată mică de vaccinare, ele fiind astfel considerate potențiale „bazine” de generare a noilor variante.

„Pericolul în momentul de față nu este să avem o variantă virală mai transmisibilă decât este deja varianta Delta, ci o variantă virală care ocolește răspunsul imun, care eludează parțial sau în totalitate răspunsul imun. Or, acest lucru ar fi catastrofal”, a spus Valeriu Gheorghiță.

„Practic, ar însemna ca vaccinurile actuale și protecția dobândită până la acest moment la nivel populațional ca urmare a trecerii prin boală și ca urmare a vaccinării să nu fie îndeajuns de suficiente pentru a preveni noile îmbolnăviri”, a explicat el. „Acesta este marele risc, de a asista la o varitantă virală care să fie adaptată, care să aibă mutații care eludează răspunsul imun. Nu vorbim de România punctual, vorbim de un risc la nivel global”, a menționat Valeriu Gheorghiță.

„Nimeni nu este siguranță până când toată populația europeană nu este în siguranță”

Medicul militar atrage atenţia că un astfel de scenariu devenit realitate ar reprezenta un pericol uriaş, o adevărată catastrofă, iar dacă virusul SARS-CoV-2 continuă să se răspândească intens în Europa apariţia unei astfel de tulpini ar putea deveni posibilă, iar asta „ar însemna să luăm totul de la capăt”, a specificat Valeriu Gheorghiţă. 

„La acest moment, rata de contagiozitate pe care o are varianta Delta este suficient de crescută, similară cu ceea ce regăsim în bolile copilăriei - vărsat de vânt sau în alte boli înalt transmisibile - deci este puțin probabil să se ducă mai sus de atât, deși nu este exclus nici acest lucru, dar îngrijorarea noastră este cea legată de apariția unor variante virale care să ocolească răspunsul imun, care să nu mai fie sensibile la răspunsul imun”, a insistat Gheorghiță.

Cu toate acestea, medicul spune că, din fericire, avem o tehnologie din punct de vedere științific, tehnologia bazată pe ARN mesager, care permite adaptarea într-un timp relativ scurt a vaccinurilor și permite un vaccin care să fie sigur și eficient.

 „Dar înseamnă să reluăm de la capăt tot ceea ce am făcut până acum și să pierdem atâtea luni, suntem la 11 luni de la debutul campaniei de vaccinare în general, la nivel mondial”, a punctat coordonatorul campaniei naționale de vaccinare.

Sursa foto: shutterstock.com 

vezi emisiunile doctor de bine

Carina Coșăreanu, psiholog clinician: „Cearta de la bani în cuplu înseamnă...
Lucrul mai puțin știut de fumători. Ce se întâmplă în corp, de fapt
Prea mult curent electric într-o zonă din creier înseamnă epilepsie. Cum se pot...
Care sunt criteriile care stau la baza unui mic dejun sănătos, în funcție de vârstă
Vârsta la care trebuie să aibă loc primul control la stomatolog. Cum influențează...
Doctor de Bine. Emisiunea integrală din 21 aprilie 2024

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies