Semnal de alarmă din partea specialiştilor. Omicron se poate transmite chiar şi fără contact între persoane 


Specialiştii atrag atenţia că varianta Omicron se poate transmite chiar şi fără ca persoanele să aibă contact. Dacă până acum se ştia că tulpinile precedente se transmit prin picăturile de salivă de la strănut sau tuse, noua variantă din Africa de Sud se transmite prin aer, ceea ce face ca distanţarea fizică să nu ajute prea mult la prevenirea infecţiei. 


”Până la Omicron noi vorbeam despre faptul că SARS-CoV-2 se transmite prin picăturile de salivă de la strănut sau tuse. De altfel, distanța de siguranță de un metru și jumătate – doi metri a fost stabilită ca fiind cea pe care picăturile o pot parcurge până cad pe pământ.

În cazul Omicron s-a demonstrat că se poate transmite fără a avea nevoie de acele picături. Se transmite pur și simplu prin aer, ceea ce face ca această distanță de siguranță să nu ne ajute prea mult. Însă foarte importantă este ventilarea spațiilor închise și purtarea corectă a măștii.

În literatura de specialitate este descris un caz în care transmiterea de la o persoană la alta s-a făcut fără ca acestea să fie în contact. Pur și simplu o persoană s-a aflat într-o încăpere, într-un birou, a ieșit, iar o alta a intrat după aceasta la câteva zeci de minute, fără să fi existat în prealabil o aerisire a spațiului, virusul era în aer, l-a luat și s-a infectat”, a explicat doctorul Marius Geantă, președintele Centrului pentru Inovație în Medicină.

De asemenea, medicul a mai precizat că ”riscul de a face Covid este un risc individual”. Specialistul a atras atenţia că există cazuri de persoane care nu se infectează chiar dacă stau în preajma persoanelor bolnave. 

”Vom constata la un moment dat că sunt persoane care nu s-au vaccinat niciodată locuiesc cu persoane care poate s-au infectat de mai multe ori și nu s-au îmbolnăvit niciodată.

Dar nu putem să extrapolăm de la nivel individual la populații întregi. Însă este necesar să folosim datele populaționale obținute din studiile clinice pentru vaccinuri pentru a putea recomanda vaccinarea pentru că este clar că aceasta scade toate riscurile”, a mai explicat medicul.

Sursa foto: shutterstock.com 

vezi emisiunile doctor de bine

Carina Coșăreanu, psiholog clinician: „Cearta de la bani în cuplu înseamnă...
Lucrul mai puțin știut de fumători. Ce se întâmplă în corp, de fapt
Prea mult curent electric într-o zonă din creier înseamnă epilepsie. Cum se pot...
Care sunt criteriile care stau la baza unui mic dejun sănătos, în funcție de vârstă
Vârsta la care trebuie să aibă loc primul control la stomatolog. Cum influențează...
Doctor de Bine. Emisiunea integrală din 21 aprilie 2024

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies