Semnal de alarmă! Tot mai mulți copii sunt internaţi pentru supradoze de droguri. Unii au doar 12 ani


Medicii se confruntă cu o situație alarmantă! Tot mai mulți copii sunt internaţi pentru supradoze de droguri. Unii au doar 12 ani. Numărul celor care consumă frecvent droguri este foarte mare. Pe primul loc în rândul substanţelor pe care le consumă copiii este cannabisul, la petreceri sau chiar la şcoală, în combinaţie cu alcool sau cu alte tipuri de droguri.


În ultima perioadă, prezenţa copiilor care au luat supradoză de droguri este constantă în secţia Toxicologie – ATI de la Spitalul Clinic de Copii Grigore Alexandrescu din Capitală.

Dr. Gabriela Niţescu, medic primar în secţia Toxicologie - ATI de la Spitalul Clinic de Copii Grigore Alexandrescu din Capitală, a declarat într-un interviu acordat news.ro: „Numărul lor a început să crească după anii 2000, a fost o perioadă în care, la prima decadă a anilor 2000, aveam supradoze din drogurile convenţionale, în special heroină şi cannabis. Ulterior a urmat perioada 2009 – 2010, când a fost un boom al supradozelor şi al consumului de substanţe psihoactive noi sau etnobotanice, cum au fost ele denumite iniţial.

Până când s-a reglementat comercializarea acestora atât la noi în ţară cât şi pe plan european, iar în ultima perioadă prezenţa acestor copii cu supradoze a devenit constantă la noi în clinică, avem în jur de 20 de copii pe lună care vin cu supradoze."

Consumator la doar 12 ani

Vârsta de consum a scăzut foarte mult, iar copiii care se droghează provin atât din familii înstărite, cu posibilităţi financiare, cât şi din medii defavorizate.

Vârsta de consum a coborât și este cam 12 ani. Între 12 şi 18 ani, însă, cei mai mulţi sunt adolescenţi, 14-18 ani. Sunt atât din medii sociale foarte bune, cât şi din medii defavorizate, avem două extreme: sunt copii care provin din medii socio-economice foarte bune, copii din familii cu posibilităţi, aceştia vin, pe lângă cannabis, şi cu supradoze din alte substanţe care sunt mai scumpe, iar la celălalt pol sunt copiii din mediile defavorizate, din centre de plasament, copii din familii dezorganizate”, a precizat Dr. Niţescu.

În ce condiţii ajung să consume droguri copiii

De cele mai multe ori, spune Dr. Niţescu, consumul porneşte de la curiozitate şi anturajul în care se regăseşte copilul respectiv. În paralel cu consumul de droguri, au crescut în ultimii ani şi tentativele reale de suicid în cazul copiilor, atrage atenţia Dr. Niţescu. 

„Foarte mulţi dintre cei cu supradoze consumă la început din curiozitate, divertisment şi încet, încet unii dintre ei devin dependenţi. ... În general consumul de droguri nu apare secundar unor stări din acestea conflictuale, sau cu probleme, în marea majoritate a cazurilor porneşte de la anturaj, curiozitate, divertisment."

Foto Imago

vezi emisiunile doctor de bine

Cum apare insuficiența cardiacă și ce trebuie să facem pentru a ne feri de complicații
Excesul de zahăr din sânge scade elasticitatea vaselor de sânge și le face să...
Ficatul produce HDL colesterol, dar și intestinul subțire. Cum facem să ne fie...
Prea mult zahăr în sânge face ca în fluxul sanguin să existe o așa numită stare...
Ce înseamnă bogăția alimentară pentru organism. Medicii ne explică la ce riscuri...
Ce înseamnă să mâncăm sănătos. Miturile despre grăsimi și dulciuri, demontate

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies