Semnele că suferi de tulburare afectivă sezonieră (SAD). Care sunt cauzele și la ce să fii atent


SAD este uneori cunoscut sub numele de „ depresie de iarnă”, deoarece simptomele sunt de obicei mai aparente și mai severe în timpul iernii. Tristețea, deznădejdea, letargia: sunt stări ce apar odată cu zilele tot mai scurte ale toamnei și iernii.


Scurtarea zilelor pe timpul iernii și lipsa luminii solare sunt considerate cauze ale apariției depresiei sezoniere (SAD Seasonal Affective Disorder). Alte cauze posibile de apariție a depresiei sezoniere sunt dereglarea ceasului biologic intern (a ritmului circadian) sau dificultăți de reglare a serotoninei. 

Simptomele tipice ale tulburării afective sezoniere includ:

  • dificultăți de concentrare;
  • oboseala și senzație de lipsa de energie;
  • scăderea interesului pentru activitățile zilnice și în special a celor sociale;
  • lipsa dispoziției (depresie, tristețe sau apatie);
  • creșterea apetitului, pofta exagerata pentru complexe de carbohidrați (precum pâinea sau paștele făinoase);
  • creșterea în greutate;
  • somnolenta;
  • pierderea interesului pentru sex;
  • iritabilitate.

Aceste simptome debutează toamna, ating un maxim pe perioada iernii și dispar de obicei primăvara. 70-80% dintre cei cu tulburare afectiva sezoniera sunt femei, cel mai frecvent în jurul vârstei de 30 de ani.

Potrivit medicul psihiatru Petronela Nechita de la Institutul de Psihiatrie "Socola" din Iaşi starea de tristeţe nejustificată şi greu de gestionat e specifică lunii ianuarie şi poate varia în intensitate şi durată.

"Tulburarea afectivă sezonieră (SAD) este favorizată de temperaturile scăzute şi zilele scurte, acestea permiţând o expunere insuficientă la lumină. Cel mai adesea, în această perioadă a anului, plecăm la muncă de acasă pe întuneric şi ne întoarcem tot pe întuneric. Ştim cu toţii că lumina soarelui contribuie la creşterea nivelului serotoninei şi al vitaminei D. Atunci când nu beneficiem suficient de lumina solară, când aceasta este scăzută, apar stările depresive. De aceea, incidenţa depresiei în ţările cu o climă rece este mai ridicată", a explicat medicul psihiatru.

Există modalităţile simple de combatere a stărilor de tristeţe, ce sunt la îndemâna tuturor: exerciţiile fizice regulate, activităţile relaxante, dieta echilibrată, solicitare de sprijin emoţional de la rude sau prieteni, practicarea recunoştinţei, somnul odihnitor, reorganizarea programului zilnic.

Foto Imago

vezi emisiunile doctor de bine

Ce afecțiuni pot exista atunci când copilul nu poate respira pe nas. Explicațiile...
Mâncatul în cantități mari seara, un comportament de dependență. Cum apare,...
Atero-scleroză și principalul factor care o produce. Explicațiile medicilor
De ce unii răcesc mai des și fac forme mai grave de boală? Vezi explicațiile medicului
Anomalii de orgine funcțională. Ce sunt și cum trebuie monitorizate în cazul bebelușilor
Când începe și cum se face prevenția parodontozei. Netratată, ajunge până la...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies