Smogul crează ozon periculos. Ce efecte dăunătoare are asupra sănătății populației


Smogul, pe care îl asociem cu poluarea aerului, înseamnă gaz, metale grele, uleiuri. Dar smogul crează și ozon. Cel mai periculos!


Pentru că nu se formează la nivelul stratosferei, acolo unde îi este locul  și unde blochează radiațiile ultraviolete, ci în aerul pe care îl respirăm. Vezi diferențele!

În stratosferă, ozonul și oxigenul rețin cea mai mare parte a radiațiilor ultraviolete (UV), astfel încât viața e posibilă pe Pământ. Acolo, de fapt, e locul normal al ozonului.

În troposferă, adică la nivelul unde respirăm noi, formarea ozonului e posibilă doar în condiții speciale. Smogul crează ozon periculos. Adică ozon fotochimic. E cel mai periculos! Se formează în poluare.

Facem puțină chimie ca să înțelegem poluarea.

Smogul intră în reacție cu razele UV, pericol major!

Oxizii de  azot (NO2), pe care îi vedeți expuși pe tăblițele electronice care evaluează calitatea aerului, intră în contact cu razele ultraviolete (UV) și formeaza ozon (O3).

Odată apărut ozonul pe Pământ, pe care îl putem respira, acesta intra din nou în reacție cu alți compuși din aerul poluat. Și rezultă compuși și mai toxici decât ozonul. Care ar fi aceștia?

  • ozonul intră în reacție cu hidrocarburile pe care le emit mașinile de exemplu în trafic. Rezultă compuși înalt toxici: aldehide, cetone, peroxizi.
  • ozonul în combinații cu oxizii de azot formează așa numitele clase chimice PAN. Toxicitatea lor e mai mare decât a ozonului format la nivelul solului.

Concluzie:

Smogul crează ozon. Cel mai periculos! De fapt, smogul care intracționează cu razele ultraviolete și determină smogul fotochimic, care e mai periculos decât smogul industrial.

Cum se simte acest tip de smog fotochimic?

  • când respirați, simțiți iritație la nivelul gâtului
  • apar accese puternice de tuse, chiar dacă nu aveți nici astm și nici vreo infecție respiratorie

Dacă sunteți expuși smogului fotochimic, puteți vedea pe suprafața frunzelor pete albe sau decolorări. Arată exact reacțiile produse de poluare în aer. Aceste reacții se pot vevea și la plantele de apartament.

vezi emisiunile doctor de bine

Care sunt criteriile care stau la baza unui mic dejun sănătos, în funcție de vârstă
Vârsta la care trebuie să aibă loc primul control la stomatolog. Cum influențează...
Doctor de Bine. Emisiunea integrală din 21 aprilie 2024
De ce e sănătoasă prăjeala în untură. Sfatul medicului
Trigliceridele mărite. Ce înseamnă și cum putem reduce numărul acestora
Cauzele poftei de dulce. „Acest comportament arată experiențe traumatice extreme”

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies