Transplantul de celule stem hematopoietice, salvarea pacienților cu cancere de sânge


60.000 de români mor anual de cancer, iar un număr semnificativ de cazuri vizează afecțiuni ale sângelui. De Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerelor de Sânge, autoritățile și organizațiile de protecție a pacienților trag un semnal de alarmă: avem nevoie de mai mulți donatori de celule stem hematopoietice, care pot salva mii de vieți.

FOTO: Shutterstock

Bolnavii de cancere de sânge au o șansă la viață cu fiecare transplant de celule stem hematopoietice realizat în România. Celulele salvatoare sunt recoltate voluntar de la donatorii care se înscriu în Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice. În acest moment, puțin peste 84.600 de români s-au înscris în platformă și și-au manifestat intenția de a dona celule în cazul identificării unui bolnav compatibil. 

De la începutul acestui an și până în prezent, în Registrul Național al Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice s-au înscris doar 2.678 de persoane, un număr mic raportat la nevoile noastre. 36 de pacienți se află în așteptarea unui donator cu care să fie compatibil. Și ar putea fi oricare dintre voi. Puteți intra pe site-ul Registrului să vă înscrieți. Pașii sunt atât de simpli și de mici pentru un om sănătos și atât de mari pentru un pacient cu cancer de sânge care așteaptă o șansă la viață”, spune dr. Aurora Dragomirișteanu, director general al Registrului Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice. 

Pentru mulți pacienți cu cancere de sânge, transplantul de celule stem hematopoietice de la o persoană neînrudită este singura soluție terapeutică. Este mai probabilă găsirea unei persoane compatibile în aceeași arie geografică cu pacientul. 

Pentru unul din trei pacienți nu există niciun donator compatibil, de aceea, este nevoie de mai multă implicare din partea tuturor și de un număr cât mai mare de oameni înscriși în Registrul Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice. Află povestea unui donator de celule stem care a salvat viața unui bolnav de cancer!

Terapii celulare noi pentru bolnavii cu cancere de sânge, disponibile în România

Din acest an, în România sunt disponibile terapiile celulare CAR-T pentru pacienții cu cancere de sânge. Acestea reprezintă o șansă pentru pacienții cu cancere hematologice avansate, recidivante sau refractare care, din păcate, nu au răspuns sau au recidivat în urma terapiilor convenționale administrate sau în urma transplantului de celule stem hematopoietice. 

Spre deosebire de terapiile oncologice convenționale sau inovatoare, terapiile celulare reprezintă o metodă de tratament care folosește capacitatea sistemului imun de a recunoaște și a distruge celulele tumorale.

Vorbim despre o terapie complet diferită față de un medicament în percepția sa clasică, despre o terapie «vie» care se regăsește în organism atât timp cât există un antigen care poate fi țintit. Spre deosebire de un medicament clasic, terapia CAR-T (chimeric antigen receptor-T cell) este creată special pentru fiecare pacient în parte, de aceea și procesul de fabricație necesită o schimbare radicală, de la producție, la logistică și administrare”, explică prof. univ. dr. Alina Tănase (foto), președinta Societății Române de Transplant Medular.

Acest program a fost ultima mea șansă. Nu am cuvinte. Mi-a dat o nouă viață acest tratament și le sunt recunoscător medicilor”, dezvăluie Marin Olteanu, unul dintre pacienții care au beneficiat de această terapie revoluționară. 

Ce sunt celulele stem hematopoietice 

Celulele stem sunt considerate componentele de bază ale vieții și stau la baza formării oricărui tip de celulă din organism. Celulele stem hematopoietice sunt celule capabile să se transforme în orice tip de celulă adultă (funcțională) a sângelui și a sistemului imunitar. Aceste celule se găsesc în măduva osoasă și se recoltează de la adulți din sânge periferic sau din măduvă osoasă a oaselor mari și late, adică din bazin, nu din coloană, așa cum greșit cred mulți. 

Mai multe detalii despre cancerele de sânge poți afla și de aici, iar pe site-ul www.registru-celule-stem.ro/implicate vezi cum să devii donator și să poți salva o viață.  

Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerelor de Sânge este marcată în fiecare an pe 28 mai, ca semnal de alarmă pentru conștientizarea importanței acestor tipuri de cancer, dar și pentru încurajarea oamenilor să se înscrie în Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice.

vezi emisiunile doctor de bine

Prea mult curent electric într-o zonă din creier înseamnă epilepsie. Cum se pot...
Care sunt criteriile care stau la baza unui mic dejun sănătos, în funcție de vârstă
Vârsta la care trebuie să aibă loc primul control la stomatolog. Cum influențează...
Doctor de Bine. Emisiunea integrală din 21 aprilie 2024
De ce e sănătoasă prăjeala în untură. Sfatul medicului
Trigliceridele mărite. Ce înseamnă și cum putem reduce numărul acestora

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies