Transplantul de uter – noutatea din domeniul medicinei! La ce ajuta pacientele?


Profesor doctor Ayhan Dinçkan de la Istynye  University Liv Hospital din Istanbul - Turcia a povestit pentru Doctordebine.ro ce înseamnă transplantul de uter, acesta și echipa lui realizând de altfel în Turcia o primă intervenție de acest fel!


Transplantul de uter este ultima noutate în domeniul medicinei. Cert este că deocamdată acesta se află încă la nivel de experiență clinică.

Cel puțin în Turcia este interzis prin lege și se face după ce s-au obținut toate aprobările necesare. Singura pacientă care a recurs la transplantul de uter în Turcia a putut să aibă astfel un copil și se bucură din plin de experiența de mamă.

Cele mai căutate transplanturi rămân însă cele de ficat și rinichi, al căror costuri se ridică în jurul sumei de 50-60.000 euro la Istynye  University Liv Hospital din Istanbul – Turcia.

Transplantul de uter este ultima noutate în domeniu. Ce ne puteți spune despre el?

Transplantul de uter se află la nivel de experiență clinică. Înainte de a veni aici, la Istynye  University Liv Hospital, am lucrat într-o altă universitate unde s-a început transplantul de uter.

Faceam parte dintr-o echipă foarte mare acolo. Până în prezent, o singură dată s-a făcut în Turcia acest tip de transplant, noi fiind cei care l-au realizat.

Trebuie obținute niște aprobări pentru acest lucru. În Turcia încă nu se dă voie la așa ceva. Noi facem, dar încă nu se dă voie. Un singur caz a fost făcut până acum. În mare parte este interzis prin lege. Se necesită niște aprobări. 

De unde se ia uterul pentru transplant?

În toată lumea, la ora actuală, transplantul de uter se află la nivel de experiență clinică. Este un tip de intervenție foarte nou. În Suedia există acum o echipă care lucrează mult la acest tip de intervenție.

La ei se lucrează la o rudă apropiată, persoană încă în viață, dar care nu mai dorește să aibă copii și care are o vârstă înaintată. Deci, este un donator viu.

Încă odată reiterez: noi acum nu avem încă aprobare să facem transplantul de uter la clinica noastră. La noi, pacienta căreia i-am făcut transplantul era cu prelevare de la o persoană în moarte clinică. Încă odată vă spun că, la nivel mondial, nu este un transplant care se face de rutină.

Dacă nu este un cadru legal, operația este legală sau ilegală? Cum se face, în ce context? Dacă nu este cadru legal, nu poate veni cineva care să vă tragă la răspundere - de ce ați făcut această intervenție? 

Pentru acel caz pe care l-am operat, am avut o aprobare specială de la Ministerul Sănătății. Și la ora actuală, doar cu aprobarea Ministerului Sănătății putem face această operație de transplant de uter, pentru că este interzis prin lege în Turcia. Pacienta este foarte bine, între timp a și născut.

Când eram la cealaltă Universitate, uterul, fața și brațele erau la liber. Astea sunt transplanturi care se făceau pentru a fi știre – spuneam: ”Uite, putem face acest lucru!”. Dar, nicio operație dintre acestea nu a fost o intervenție care să afecteze viața sau sănătatea acelui pacient, după intervenție. Medicina nu a hotărât dacă să facă sau nu acest lucru.

Care este prețul acestei intervenții?

Nu pot să vă spun un preț acum pentru un transplant de uter. Transplantul de rinichi și de ficat sunt transplanturi care afectează direct viața. Dar un transplant precum cel de uter, față și braț este genul de transplant care nu pune deloc viața unui pacient în pericol. Poți trăi și fără ele.

De exemplu, nu se mai dorește transplantul de braț pentru că sunt proteze foarte bune în ziua de azi. Transplantul de uter este doar pentru a face copii. O doamnă care face un copil… atât.

Sunt foarte multe discuții pe această temă: dacă este sau nu etic, deoarece uterul nu este al ei, ci al altcuiva, însă copilul este al ei; decât să faci așa, mai bine adopți un copil, etc. Vă spun că sunt mereu discuții pe acest subiect. Din acest motiv nici medicina nu s-a hotărât dacă să facă sau nu acest lucru. 

Cum se face transplantul de față? Cât de mult schimbă fizionomia, care e reacția pacienților? 

Brațele și fața se iau doar de la cadavre. Gândiți-vă că cel care face transplant de față este un om care a trecut printr-o traumă. El nu-și mai poate închipui cum ar fi să ai o față și atunci este o schimbare și nu mai realizează cum ar putea să fie fără! După acel transplant de față, pacientul nu pleacă de la noi până nu îi facem poză, pe care o trimitem către toate organele de poliție. 

Până în prezent, s-au făcut doar 5 transplanturi de față. Acum așteptăm rezultatul pe perioadă lungă. Și în SUA și în Franța se face aceeași procedură. Ca și la noi, acolo tot așa: s-au făcut câteva și așteaptă să vadă ce se întâmplă după ce trece un timp. Pentru că au fost și transplanturi la care s-a schimbat fizionomia.  

Care a fost cea mai grea operație făcută pana cum?

Vreau să vă spun că dintre toate aceste transplanturi, cea mai dificilă și cel mai important transplant este cel de ficat. Și în timpul operației și după - cum conducem, ca să spun așa, această intervenție, pacientul și evoluția lui. Și ca intervenție este foare dificilă.

Ficatul este creierul care conduce metabolismul corpului. Niciun om nu poate trăi fără ficat. Ca și tehnică, este foarte grea. În perioada când eram asistent am avut o intervenție care a durat 27 de ore. Numai transplantul de ficat! Deci, 27 de ore muncești în permanență. Acum, în aproximativ 5 -6 ore e gata transplantul. 

În nicio intervenție nu se oferă 100% garanție de reușită. La transplantul de rinichi avem reușită de 99%, la cel de ficat de 95%, dar logic că există un risc. Aceste procente lipsă sunt riscul. Am operat 6.000 de copii

De unde vin la clinică cei mai multi pacienți?

Din țările balcanice am foarte mulți pacienți. Eu vin acum de la operație, respectiv doi frați veniți din Kosovo. Adică un frate îi dă celuilalt pentru transplant. Vin pacienți din Macedonia, Bulgaria, am avut un pacient și din România. I-am făcut transplant de rinichi.

Avem și din țările din partea ex-sovietică. Dar să știți că în ceea ce privește transplantul de organe, Turcia este printre lideri în lume, fiind pe primele locuri. În ceea ce privește transplantul de ficat, după Coreea, suntem pe locul 2 – cu cele mai multe transplanturi de ficat făcute. 

Pentru copii care sunt cele mai căutate transplanturi?

Și ficat și rinichi. Am operat 6.000 de copii. De când se naște, dacă se constată că este necesar acest transplant, îl facem. Deci operăm și nou-născuți.

Sursa foto: Shutterstock

Vezi și: iLikeIT. Dăm PLAY la sănătate în platoul Știrilor PRO TV alături de Liliana Curea și Andreea Groza

vezi emisiunile doctor de bine

Otita este parte din răceală, spun medicii. Cum se tratează și de ce nu ajută...
Zâmbet sănătos: Cum poți să îți protejezi dinții și gingiile în vârsta...
„Și dinții de lapte dor”. Când trebuie dus copilul la stomatolog și ce probleme...
Mihaela Bilic, despre cât de sănătoasă este pâinea integrală pentru adulți...
Testarea infecției HPV se poate face simplu, acasă. Cum poate fi prevenit cancerul...
Prima operație pe creier realizată prin pleoapă. Pacient tratat de epilepsie la...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies