Uleiul de ficat de cod te protejează de Covid-19? Norvegienii au demarat cel mai amplu studiu în acest sens


Norvegienii au demarat cel mai mare studiu care își propune să demonstreze proprietățile benefice ale uleiului de ficat de cod în infecția cu SARS-CoV-2. 


Nu mai puțin de 80.000 de voluntari s-au încris în Norvegia pentru a participa la un studiu cum nu s-a mai făcut până acum. Specialiștii susțin că uleiul de ficat de cod ajută la prevenirea îmbolnăvirii cu Covid-19 și, în cazul infectării cu coronavirus, la evitarea complicațiilor bolii.

Studiul clinic a început în luna noiembrie și va include cel puțin 80.000 de persoane cu vârsta sub 75 de ani care nu au luat ulei de ficat de cod, capsule cu ulei de pește, vitamina D sau multivitamine în ultimul an. 

Jumătate dintre ei au acceptat să primească o doză zilnică de ulei din ficat de cod. Ceilalți participanți la studiu vor primi un produs placebo. Ei vor fi aleși aleatoriu, așa că nu vor ști ce produs li se va administra. Rezultatele vor fi disponibile anul viitor, în luna mai. Tot atunci, studiul va arăta ce efecte are acest tip de ulei asupra altor boli virale, cum ar fi gripa sezonieră și răcelile obișnuite. 

Proiectul face parte din Koronastudien, un studiu mai amplu al Spitalului Universitar din Oslo. Încă din luna martie, specialiștii de aici au invitat norvegienii să răspundă la un chestionar online despre obiceiurile lor de viață: ce suplimente alimentare iau și ce simptome au avut cei care s-au infectat cu noul coronavirus. 

Aproximativ 150.000 de persoane au răspuns până acum, iar răspunsurile lor arată că persoanele care consumă în mod regulat ulei de ficat de cod sunt mai puțin predispuse la infectare. Oamenii care contractează, totuși, virusul, dezvoltă forme ușoare ale bolii.

Studiul este parțial finanțat de o companie de renume la nivel mondial, care va pune la dispoziția cercetării tot uleiul necesar.

Am fost contactați de Spitalul Universitar din Oslo și am văzut aceasta ca o oportunitate de a contribui la lupta împotriva pandemiei, obținând în același timp o nouă perspectivă asupra efectelor pozitive ale consumului de ulei de ficat de cod”, spune Gunnhild Aarstad, director de cercetare, dezvoltare și inovare al companiei.

Conform specialiștilor, uleiul de ficat de cod este bogat în vitamina D și acizi grași Omega-3 (în special EPA și DHA, doi dintre cei mai importanți acizi grași polinesaturați). 

Fotografii: Shutterstock

Vezi și VIDEO: Dr. Mihaela Bilic: Cum să avem sistem imunitar perfect în iarna pandemică

vezi emisiunile doctor de bine

”Doctor de bine”. Ce este ficatul gras și care este cea mai nocivă băutură...
”Doctor de bine”. Cum se vindecă lipsa încrederii în propria persoană
”Doctor de bine”. Cât de importantă este în organism glanda tiroidă și ce...
Până la ce vârstă este indicat să alăptăm copilul, când trebuie să înceapă...
„Doctor de bine”. Pandemia a mărit numărul amețelilor, care nu au cauză neurologică....
Terapie inovatoare pentru cancer în sânge, aplicată la Institutul Fundeni. Se bazează...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies