Umblatul desculț în casă te poate îmbolnăvi? 


 
Cu siguranta si tu ai fost certat de mama ta sa nu umbli descult prin casa pentru ca o sa racesti? Cat de adevarata este insa aceasta conceptie?


 
De fapt, nu există nimic care să sugereze că picioarele reci pot fi o cauză directă de boală... deși pot declanșa o stare clinică). Se pare că tocmai această întrebare a fost pusă de cercetătorii de la Universitatea Cardiff, astfel că în 2005 au efectuat un studiu pentru a vedea dacă picioarele reci acute provoacă manifestarea simptomelor răcelii comune,
 
După ce au efectuat această cercetare, oamenii de știință au descoperit că persoanele expuse la o scădere a temperaturii piciorului au avut mai multe simptome de răceală după cinci zile, deși acest lucru a fost atribuit unei constricții a vaselor de sânge din pasajele nazale. Acestea din urmă pot reduce capacitatea imunitară în tractul respirator superior.
 

Ce au descoperit cercetatorii

Potrivit studiului Universității din Cardiff, citat de cotidianul El País, îmbolnăvirea de infecții ale căilor respiratorii superioare, adică de gripă, este frecventă în sezonul de toamnă și de iarnă, deoarece în această perioadă (când este frig) există o circulație maximă a virusurilor care le provoacă.
 
Un exemplu al acestei teorii este faptul că în timpul verii stăm desculți mai mult timp decât în alte perioade ale anului și, cu toate acestea, există mai puține cazuri de boli respiratorii. Un alt aspect în care mamele par să se fi înșelat este acela că picioarele sunt poarta de intrare a virușilor; în realitate, este vorba de nări și de gât.
 
În plus, răceala poate scădea nivelul mucoasei care împiedică pătrunderea germenilor și scade funcția ciliilor nazali, care sunt responsabili de transportul mucociliar, cel mai important mecanism de apărare al nasului nostru.
 
Așadar, mersul desculț nu este o cauză directă de îmbolnăvire, așa că, dacă vreți să preveniți o răceală, cel mai bine este să vă preocupați mai mult ca persoanele bolnave să nu tușească sau să strănute în fața dumneavoastră.

vezi emisiunile doctor de bine

Ce afecțiuni pot exista atunci când copilul nu poate respira pe nas. Explicațiile...
Mâncatul în cantități mari seara, un comportament de dependență. Cum apare,...
Atero-scleroză și principalul factor care o produce. Explicațiile medicilor
De ce unii răcesc mai des și fac forme mai grave de boală? Vezi explicațiile medicului
Anomalii de orgine funcțională. Ce sunt și cum trebuie monitorizate în cazul bebelușilor
Când începe și cum se face prevenția parodontozei. Netratată, ajunge până la...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies