Un medic din Iaşi avertizează persoanele vaccinate împotriva COVID-19 cu schema completă 


Un medic din Iaşi trage un semnal de alarmă după ce numărul persoanelor vaccinate cu doza booster a scăzut foarte mult în ultimele săptămâni. 


Medicul Florin Roşu, manager al Spitalului de Boli Infecţioase Sfânta Parascheva din Iaşi atrage atenţia că persoanele care nu au făcut cea de-a treia doză pot fi considerate nevaccinate, pentru că anticorpii lor au scăzut la aproape jumătate de an de la schema completă. 

Specialistul precizează că foarte multe ţări se confruntă cu noi valuri de infecţii, chiar dacă au o rată mare de vaccinare cu schema completă cu două doze. 

“Din fericire, în momentul de faţă se observă o scădere a numărului de cazuri. Sfatul meu însă este de a fi vigilenţi în continuare, de a respecta măsurile de prevenţie şi în primul rând de a continua vaccinarea. Este foarte important să executăm şi cea de-a treia doză. Faptul că persoanele vaccinate nu au optat pentru realizarea celei de-a treia doze ne-a dus în situaţia care este acum în ţările din vestul Europei, unde incidenţa a început să crească.

Este verificat din punct de vedere ştiinţific că titrul de anticorpi este menţinut în organism până la un interval de 6-7 luni. De aceea este foarte importantă doza booster. Atâta timp cât rata de vaccinare se menţine la un nivel atât de scăzut, inclusiv la persoanele care au deja două doze, nu vom putea evita valul 5. Chiar dacă discutăm de o rată de vaccinare de 40%, trebuie să luăm în calcul ceea ce spuneam şi anume că persoanele care nu au efectuat cea de-a treia doză, deşi au făcut primele două doze, pot fi considerate ca persoane nevaccinate”, a subliniat dr. Florin Roşu, potrivit ZDI.

Sursa foto: shutterstock.com

vezi emisiunile doctor de bine

Cum funcționează PET CT, cea mai avansată metodă de diagnostic imagistic
Cum să fac să fiu mai fericit? Psihologii spun că este o întrebare greșită
Vaccinarea anti-pneumococică și rolul ei esențial în lupta cu boala COVID-19
Cum rezolvăm petele pigmentare? Ce spune dr. Andreea Merticariu, medic primar dermatolog
Ce este chirurgia orală într-o singură etapă și ce beneficii are
Malnutriția înseamnă și mâncare de proastă calitate. Ce efecte negative are...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies