Virusul care poate declanșa o nouă pandemie


MERS-CoV este foarte aproape să devină și el o amenințare pandemică.

Sursă foto: Shutterstock

Experții internaționali au descoperit că doar câteva mutații lipsesc pentru ca MERS-CoV sau sindromul respirator din Orientul Mijlociu să devină o amenințare la nivel mondial și să declanșeze o nouă pandemie, scrie MedicalXpress.

MERS-CoV a apărut în 2012 în Arabia Saudită, iar 40% din cei infectați au murit. Infecția provine de la dromaderii infectați de lilieci. Cu toate acestea, în forma actuală, virusul nu este atât de transmisibil, astfel că nu s-a răspândit foarte mult, cu toate că interacțiunea oamenilor cu dromaderii este foarte frecventă în zona arabă.

Totuși, după ce COVID-19 a făcut ravagii la nivel mondial, o echipă de cercetători a investigat posibilitatea ca MERS-CoV să devină o amenințare internațională și au concluzionat că dacă virusul va mai suferi mutații, acesta o poate lua pe urmele SARS-CoV-2.

MERS-CoV provoacă forme severe de boală la persoanele cu sistem imunitar slăbit, la persoanele în vârstă și la persoanele cu boli cronice precum diabetul, cancerul și bolile pulmonare cronice, iar simptomel infectării sunt similare cu cele apărute în cazul SARS-CoV-2: febră, tuse, dificultăți respiratorii sau probleme gastro-intestinale.

Sursă foto: Shutterstock


Urmărește emisiunile tale preferate pe protvplus.ro:

vezi emisiunile doctor de bine

Carina Coșăreanu, psiholog clinician: „Cearta de la bani în cuplu înseamnă...
Lucrul mai puțin știut de fumători. Ce se întâmplă în corp, de fapt
Prea mult curent electric într-o zonă din creier înseamnă epilepsie. Cum se pot...
Care sunt criteriile care stau la baza unui mic dejun sănătos, în funcție de vârstă
Vârsta la care trebuie să aibă loc primul control la stomatolog. Cum influențează...
Doctor de Bine. Emisiunea integrală din 21 aprilie 2024

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies