Chiar se poate muri de inimă frântă. Ce au descoperit oamenii de știință 


Este rar, dar chiar poți muri de inimă frântă. O lovitură emoțională bruscă, cum ar fi moartea unei persoane dragi, poate șoca inima să ia o formă ovală neobișnuită, făcându-o incapabilă să-și facă treaba.


Medicul Wittstein a întâlnit pentru prima dată cardiomiopatia de stres în 1998, în calitate de tânăr medic curant într-o unitate coronariană, când a avut trei cazuri neobișnuite, unul după altul.

"Am văzut trei pacienți de sex feminin la rând care trecuseră toate prin anumite evenimente stresante din punct de vedere emoțional. Prima a fost moartea mamei sale, a doua a fost implicată într-un accident de mașină înfricoșător, iar a treia a fost o reuniune surpriză. Cu toate acestea, fiecare dintre ele a venit la spital cu rezultate foarte asemănătoare la ecocardiografie", a spus Wittstein.

Imaginile au arătat că ventriculul stâng al fiecăreia dintre inimile lor - care este camera principală de pompare - se umflase într-o formă ciudată care amintește de un takotsubo, o oală folosită de pescarii japonezi pentru a prinde caracatița.

Botezat cardiomiopatie "takotsubo" când a fost identificat pentru prima dată în Japonia în 1990, sindromul nu era bine cunoscut în Statele Unite și este posibil să fi fost adesea diagnosticat greșit, a spus Wittstein.

Care sunt simptomele inimii frânte

Simptome precum transpirația, durerea toracică și respirația îngreunată pot fi identice cu cele ale unui atac de cord, a spus el. Dar, spre deosebire de un atac de cord, care este de obicei cauzat de artere blocate, acești pacienți timpurii aveau "artere coronare imaculate, normale", cu puține sau chiar nici o dovadă de colesterol și plăci.

Și mai ciudat: În ciuda analizelor de sânge care arată leziuni extinse, mușchii inimii femeilor nu au rămas permanent alterați sau deteriorați ca într-un atac de cord, a spus Wittstein. Pentru multe paciente, funcția a revenit la normal în câteva zile sau săptămâni.

vezi emisiunile doctor de bine

”Putem să nu mâncăm nimic 40 de zile”. Mihaela Bilic: ”Cu cât mâncăm mai...
Zgomotele auzite doar într-o singură ureche pot masca extrem de multe diagnostice....
Doctor de Bine. Emisiunea integrală din 14 aprilie 2024
Cât de importantă este activitatea fizică pentru organismul nostru. Toate celulele...
În cazul accidentărilor, ligamentele din genunchi se rup frecvent. Cum le putem...
„Obezitatea nu e doar ce vedem în exterior”. Când ajung kilogramele în plus...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies